Keto Espoo

Keto Espoo

perjantai 20. marraskuuta 2015

Liikuttava tabletti

Erja, Sanna, Pia ja Anu Sellon kirjastosta olivat tehneet hienot ennakkovalmistelut. Lämpimät kiitokset! Tablet-laitteille oli ladattu oikeat sovellukset ja televisioruutu sekä dokumettikamera toimivat hyvin. Akseli-sali oli muutettu liikuntatilaksi.

Sanna luki ensin kirjaa ”Minttu urheilee”. Minttu viritti lapset hyvään tunnelmaan. Sitten otettiin alkuverryttely Yoga Dogs-korttien avulla. Kuvat näytettiin lapsille ja he tekivät saman liikkeen, kuin koira kuvassa.

Pelasimme myös QR-koodeihin piilotettujen kuvien avulla (konttaus, juoksu, kävely, yhdellä jalalla ja ryömiminen) liikuntapeliä. Toisen ryhmän kanssa harjoittelimme Stop Motionilla kuperkeikka elokuvan tekoa.


Käytimme myös tablet -laitteen kameraa liiketunnistimena. Tablet -laite oli yhdistetty isoon televisioon ja näin lapsi näki suurelta ruudulta kuinka tiilet hajosivat tai kuinka käsiä räpyttelemällä lintu pääsi taivaalle aina kuuhun asti. Yksi käytetyistä sovelluksista tanssitti lapsiryhmää yhden lapsen toimiessa edessä mallina.



Hymyileviä punaposkisia lapsia lähti takaisin kohti päiväkotia kirjastopajamme jälkeen. Mukava liikuntahetki tablet -laitteiden kanssa!

Marja Hokkanen, Pedagoginen ICT-ohjaaja
Update:Terhi

tiistai 17. marraskuuta 2015

Tablettien käyttöoppaita ja pikalinkkejä

Windows:


Windows RT 8.1 ohjeita Microsoftin sivuilta
iOS:
iPad Käyttöopas iOS 8.3 -ohjelmistolle  pdf-tiedostona
Vinkkejä, ideoita, ja tietoa iPadin hyödyntämisestä oppimisessa ja opetuksessa :
Sormeilua.oppaat kuuluvat Opetushallituksen Oppimisympäristöjen kehittämishankkeisiina, joita OPH:n lisäksi rahoittaa Lappeenrannan kaupunki ja koordinoi Saimaan mediakeskus.

Tablet-laitteet apuvälineenä (iOS,Windows) Papunetin sivulla

iPadin Minikurssi aloittelijalle löytyy Tuubin sivulta
iPad Oppimisessa Applen sivuilla
iPad apuvälineenä erityisoppimisessa Applen  sivuilla

Sormeilua - opas pdf-muotoisen täällä.
Sormeilua 2 - opas pd-muodossa täällä.
Updated: Terhi

perjantai 13. marraskuuta 2015

Happy Dad- isänpäiväkortti Sellon kirjastopajassa

Marjan keskiviikon kirjastopajan aiheena oli isänpäiväkortit. Paja toteutettiin kahdelle lapsiryhmälle.  Pajaan osallistui esiopetusryhmien aikuisten lisäksi Sellon kirjaston työntekijöitä ja opiskelijoita. Lämmin kiitos Pia,  Erja, Outi ja Sanna!

Isäinpäiväkortit toteutettiin kahdella ilmaisella Ipad-ohjelmalla. Kuvat otettiin lapsesta tai hänen piirustuksestaan iPadin kameralla ja tallennettiin hetkeksi iPadin kamerarullalle. Photo Editor-ohjelmalla lapset tuunasivat kuviaan. Ohjelmalla voi esimerkiksi rajata kuvaa helposti tai muuttaa kuvan perusväritystä. Photo Editor-sovelluksessa on runsaasti vaihtoehtoja, mutta isäinpäiväkorttiin niitä käytettiin vain pieni määrä, koska Happy Dad- sovelluksessa pystyttiin lisäämään kehyksiä, tarroja, tekstiä jne. Photo Editor-sovelluksessa tuunattu kuva tallennettiin kamaran rullalle.

Happy Dad-sovellusta käytettäessä Ipad kannattaa ottaa pois verkosta, jotta ilmaisohjelmaan usein liittyvät haitat kuten mainokset saadaan eliminoitua. 

1.) Valitse kehys (frame).  

2.) Valitse kehyksen tyyli (style).  Huomaa, että alareunassa oleva ylempi valikko antaa vinkin tyylistä – paina mieleistä kuvaketta ja saat tyylin vaihtoehdot alemmalle riville. 

3.) Vahvista kehyksen tyyli painamalla haluamaasi kehyksen tyyliä ja näin kehys vaihtuu.

4.) Lisää valokuva kameran rullalta kohdasta photo/ Camera Roll


5.) Sovita kahdella sormella koskettaen kuva oikean kokoiseksi

5.) Valitse mieleisesi tarrat (Stickers). Kuten kehyskohdassa tämänkin toimii samalla periaatteella. Ylemmästä valikosta valitaan idea -aremmasta valikosta valitaan haluttu tarra. Tarraa voi liikutella kuvan päällä ja sitä voi myös pienentää tai suurentaa. Täältä voi myös valita ”ADD TEXT” valikon.


6.) ADD TEXT : valitse tyyli painamalla mieleistä tekstityyppiä (font), valitse tyyli (style), koko (size) ja
  väri (color). Valittuasi haluamasi vaihtoehdot paina sinisellä pohjalla olevaa sinistä painiketta ”add Text”. Tekemäsi teksti ilmestyy kuvan. Tekstiä voi liikutella, pienentää tai suurentaa.  Tekstien ja tarrojen ympärillä olevasta rastista voi epäonnistuneet valinnat poistaa.

7.)
 
Kun kortti on valmis paina Photo.  Paina punaista share suorakaidetta. Ylimmästä saat tallennettua kortin kameran rullalle (suosittelen pitämään tallessa  siihen asti, että kortti on saapunut vastaanottajalle)

8.) Mikäli iPadissäsi  on sähköpostitili,  voit nyt laittaa koneen takaisin verkkoon. Huomaa, että mainokset alkavat rullata, joten tämä kannattaa tehdä ilman lapsia.  Kirjekuoren kuvaa painamalla saat lähetettyä kortin haluamaasi sähköpostiin.  Kun sähköposti on lähtenyt, paina vielä ok.

Marja Hokkanen, Pedagoginen ICT-ohjaaja
Update:Terhi



lauantai 7. marraskuuta 2015

Promethean Planet aktiivisempaan käyttöön

Onko eskariryhmässäsi Promethean Planet- taulu, mutta sen käyttö on jäänyt vähemmälle. Tässä linkkejä äidinkielen opiskeluun ; äänteet, kirjaimet, tavut ja sanat.


Promethean AktivInspiren jäsenenä saat  valmista materiaalia
Katso esittelyvideo ja ominaisuudet AktivInspire Professional Edition
Lukuliukumäki , Millä kirjaimella ja äänteellä kuvan sana alkaa?
Updated: Terhi


Promethean Planet  -tauluharjoitukset opettajien tekemillä materiaaleilla
( ei vaadi kirjautumista ) Kirjoita hakukenttään seuraavia sanoja ja hakukone etsii sinulle oikean sivun ladattavaksi älytaululle. 
http://www.prometheanplanet.com/fi/haku/materiaalit/ikaryhma/4-6/kieli/suomi/

Kepen aakkosreitti- kirjoita kirjaimet viivastolle
Sanan alkuäänne
Äänteet, tavut ja sanat
Tarinat ja kirjoittaminen - Petran planeetta
Muistipeli äänteille ja kirjaimille
Tavuharjoitus
G-sanat
T-sanat
Keksitään sanoja kirjaimista
Tavuhyrrä
A, I, S, U, L, N, O, E, M kertaus
Lohikäärmejahdissa-tavulukua
Tutustu vuodenaikoihin

keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Sosiaalinen media ja minä esiopettajan tehtävässä

Espoon kaupunki on julkaissut sosiaalista mediaa koskevia ohjeita ja videoita.Kirjaudu omilla tunnuksillasi ensi intraan. Löydät ohjeita kohdasta Yhteiset mm.Sosiaalisen median käytännöt Espoon kaupungilla- video, Sosiaalisen median oppimispolku, Verkko-oppiminen, Sosiaalinen media. Sosiaalisen median työkalukoulutukset löytyvät Työkalut > Koulutuskalenteri.

Monet esiopettajat ja luokanopettajat jakavat ideoitaan, hyviä työkäytänteitä ja projektejaan Facebook-sivuilla ja ryhmissä. Osa ryhmistä on suljettuja, joten sinun pitää pyytää päästä niiden jäseneksi. Osa ryhmistä on myös sellaisia, että ne edellyttävät jäsenmaksun maksamista, mikäli ne ovat yhdistysten ylläpitämiä ja tarkoitettu vain jäsenille. Facebook-sivuilla ja ryhmissä opettajat myös kysyvät neuvoja toisiltaan. 
Esiopetushenkilöstö toimii eettisesti myös sosiaalisessa mediassa #reilusome – Reilun somen säännöt löytyvät täältä. 

Jos julkaiset kuvia, ääntä tai videoita tai linkität toisen materiaalia, muista tarkistaa tekijänoikeudet, julkaisu- ja muokkausoikeudet ja pyytää lupa linkittämiseen. Tekijänoikeuksista saat lisätietoa mm.  täältä. 

Jos julkaiset itse ottamiasi kuvia ja videoita Facebookissa, tarkista hyväksymäsi Facebookin käyttöehdot täältä. kenelle kuvien omistus- ja julkaisuoikeus kuuluu. 


Älä julkaise kuvia lapsista tai lasten töistä ennen kuin olet selvittänyt lasten kuvaamista koskevat mediajulkaisuluvat kirjallisesti huoltajilta.Lapsia koskee henkilösuojalaki.Emme ilmaise paikkatietoja, jotta lasten tunnistettavuus ei yhdisty tiettyyn esiopetusyksikköön emmekä julkaise Facebookissa lasten nimiä tai ryhmiä. 

Koska lapsilla on tekijänoikeus omiin töihinsä ja he ovat alaikäisiä ,on sinun kysyttävä kirjallinen lupa huoltajilta lapsen töiden julkaisemiseen ja ilmoitettava niiden käyttötarkoitus, missä mediassa aiot julkaista ne.HUOM! Espoon kaupungin Mediajulkaisulupa.


Kun kirjoitat alla olevia nimiä Facebookin hakukenttään (Etsi ihmisiä,paikkoja,asioita), löydät sivuille tai ryhmään.Osa allaolevista sivuista osa on jo päättyneitä hankkeita, joten ne ovat ” tietovarastoja”, joita ei päivitetä, mutta suurin osa on kuitenkin vilkkaassa toiminnassa.Emme suoralinkitä, emmekä vastaa alla olevien sivustojen sisällöstä tai toimivuudesta. Täydennämme listää vähitellen:


Alakoulun aarreaitta

eEsiope - tieto- ja viestintätekniikka esi- ja alkuopetuksessa
Eskariopen eväspussi 
Helsingin seudun erilaiset oppijat ry (HERO)
iPad lasten kuntoutuksessa ja opetuksessa
iPad liikunnanopetuksessa
iPad musiikinopetuksen apuna
iPad opetuksessa
Book Creator for iPad
Keto Espoo
Oppimisvaikeudet ja erilainen oppiminen
Oppimispelit ja virtuaaliset ympäristöt
Teknisen työn ideat
Teknisen työn ideapankki alakouluun
Tekstiilitöiden ideapankki alakouluun
Tieto-ja viestintätekniikka opetuksessa/ICT in Education
Windows laitteet erityisopetuksessa ja kuntoutuksessa
Windows-tabletit opetuksessa
Älytaulu alakoulussa

Updated: Terhi