Keto Espoo

Keto Espoo

perjantai 25. marraskuuta 2016

ICT esiopetuksessa Roosaliinan päiväkodissa


Kuukausittain tutustumme lasten kanssa uusiin sovelluksiin, esimerkiksi aloitimme Molla ABC:llä ja oman nimen kirjaimilla elokuussa, syyskuussa otimme valokuvia metsässä luuppia apuna käyttäen. Valokuvat kokosimme BookCreator ohjelmalla kirjaksi nimeltä ” metsän aarteet. Lokakuussa käytimme Frehspaint ohjelmaa ja maalailimme syksymaalauksia, marraskuussa olemme tehneet StopMotion animaatio elokuvia. Näiden lisäksi olemme hyödyntäneet netissä olevia sivustoja esimerkiksi Oppi ja ilo, Ekapeli, Papunet, myös satunetistä olemme kuunnelleet satuja.

Koodaukseen tutustuimme robottileikillä eli kehokoodauksella. Lattialla oli ympyrämuotojen päällä kirjaimia ja lapset etsivät pareittain tietyn sanan oikeat kirjaimet oikeassa järjestyksessä. Toinen lapsista oli robotti ja toinen ohjelmoija. Ohjelmoija antaa robotille tarkkoja ja selkeitä ohjeita esim.kaksi askelta eteenpäin, käänny vasemmalle ja yksi askel eteenpäin ja kerää kirjain…näin edetään niin kauan, että kaikki sanan kirjaimet on kerätty, sen jälkeen kirjoitetaan ja luetaan sana yhdessä lattialle. Osia vaihdetaan niin, että kaikki saavat olla sekä robotteja että ohjelmoijia. Seuraavaksi leikittiin Beebotilla lasten itse tekemien ruutu alustojen kanssa esim. toinen lapsista laittoi pienen nallen johonkin valitsemaansa ruutuun ja toinen ohjelmoi Beebotin menemään nallen luo. Lisäksi kokeilimme vielä netissä Code.org sivuston koodikoulua minecraft ja frozen hahmoilla. Koodikoulu tehtiin yhdessä monikosketusnäytöllä, jolloin yhden koodatessa muut saivat katsoa ja jännittää yhdessä meneekö oikein.

StopMotion ohjelmalla teimme pieniä animaatioelokuvia lasten itse valitsemista aiheista ja materiaaleista. Käytössä oli puutikkuja, nappeja, dinosauruksia, pieniä hedelmiä, erilaisia eläimiä ja autoja sekä erilaisia taustoja mm.automatto. Lapset päästivät luovuuuden valloilleen ja syntyi hauskoja elokuvia mm.kun dinosaurukset pelaavat jalkapalloa tai matelijat valtaavat maatilan. Kuvasimme lasten kanssa myös seinän läpimenoa ja kaapin sisälle ahtautumista ym.



Tässä tikku-ukot taistelevat banaanimiekoilla.
Joulukuussa teemme joulukortit perheille Drawfree kuvankäsittelyohjelmalla. Jokainen ottaa itsestään tabletilla selfien tonttuhattupäässä ja muokkaa kuvan taustan ja reunukset haluamallaan tavalla kuvankäsittelyohjelmalla sekä kirjoittaa korttiin hyvän joulun toivotuksen sähköisesti, lopuksi kuva tulostetaan.
Suunnitelmissa on vielä, että jokainen saa tehdä oman kirjan Bookcreator ohjelmalla. Kirjaan lapsi saa itse ottaa valokuvia ja kirjoittaa tekstiä.


©Ninni Nissinen ICT-mentori, Roosaliinan päiväkoti
Updated:Terhi Kuoppala,Pedagoginen ICT-ohjaaja