Keto Espoo

Keto Espoo

keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Minkä värinen on ruska?

Kilon päiväkodin Aspelinin esikoululaiset lähtivät innolla tuttuun mäyrän metsään. Toden totta lasten metsälle antama nimi tulee siellä asuvien mäyrien mukaan. Uskomatonta, että niiden elinympäristö sijaitsee vain kivenheiton päässä moottoritiestä. Mäyrien tekemiä koloja tunneleineen löytyikin muutama .Tässä alla niistä yksi.



Ennen varsinaista toimintaa, tutkimme ympärillämme olevia värejä. Vaatteista niitä löytyikin monta, mutta entäpä luonnosta?



Usein kuulee sanottavan , että ruskan värit ovat keltainen, oranssi ja punainen. Mutta vainko ne? Päätimme ottaa itse selvää ja valokuvasimme maisemaa.



Toimintaosuuden alussa saimme väritaulut; puukehyksiseen tauluun oli laitettu kuminauhalla kiinni väri- ja tapettiliikkeistä saatavat värimalliliuskat. Aloimme etsiä näitä sävyjä luonnosta ja löysimme useita erilaisia sävyjä haaleista ja vaaleista kirkkaisiin ja tummiinkin.







 Seuraavaksi laskimme yhden pihlajan yhden oksan pihlajanmarjoja arviolta. Niitä oli oksassa noin 300 ja kun oksia pihlajassa oli kahdeksan niin yhdessä pihlajassa marjoja saattoin olla 2400 pihlajanmarjaa. Se herätti suurta hämmästystä, sillä lähistöllä oli muitakin pihlajia. Entäpä puissa olevat lehdet tai maahan jo tippuneet lehdet, montako niitä mahtoi olla? Koko mäyrän metsässä, Kilon alueessa, Espoossa, Suomessa ja maailmassa? Apua! Emme moista saattaneet laskea. Samoin tutkimme pihlajanlehtien symmetristä asentoa vastapareina ja myös kuusen havujen sekä mykerökukkaisten kukkien.Kummallista, että niin moni kasvi oli kuin toisensa peilikuvana kiinnittynyt vastakkain. Luupeilla näkee myös tarkempaan.

Nyt oli kuitenkin jo leikin aika. Leikimme tietysti kaikki etsii yhtä-piiloa. Se on hauska piiloleikki, koska vain yksi menee piiloon ja kaikki muut etsivät eri puolilta. Kun löytää piiloon menneen, pitää mennä samaan piiloon itsekin ja olla tietenkin mahdollisimman hiljaa. Se on välillä vaikeaa, koska naurattaa niin kamalasti yhdessä.


On onni, että mäyrän metsä on niin lähellä eskariamme. Voimme retkeillä siellä kaikkina vuodenaikoina ja dokumentoida luonnon ihmeitä ja siinä tapahtuvia muutoksia sekä eläinten elinympäristöä että eläimiä.Lapsille luontosuhde on tärkeää. Luonnossa myös motoriset taidot kehittyvät kaatuneita puunrunkoja ylittäen ja alittaen, juurakoiden yli pomppien ja mäkiä tarpoen.

Lopuksi teimme vielä kauniita luontotauluja luonnonmateriaaleista , mitkä olivat tippuneet maahan. Saimme kuulla jokamiehen oikeuksista mm. että sammaleella kestää melkein sata vuotta kasvaa ja kiinnittyä kallioon ja ettemme revi sammalta ja jäkälää.
Teimme sekä pyöreitä että neliskulmaisia tauluja.





Taava Rimpiläinen, ICT-mentori
Update:Terhi