Keto Espoo

Keto Espoo

lauantai 24. lokakuuta 2015

Ajatteluntaitoja ja ongelmaratkaisuja Bee-bot-roboteilla 20.-22.10.2015 iPad-pajoissaKivenlahden kirjaston ja Soukan  kirjaston Pikku-Kike-huoneessa  iPad-pajaan osallistui 20.-22.10.2015 kolmen eri päiväkodin eskariryhmiä. Pajan aluksi Terhi kertoi kuinka mehiläiset viestivät toisilleen hyvistä kukkapaikoista, joista kerätä mettä. Huoneeseen oli ripustettu laminoituja kukan kuvia, lattialle oli astettu erivärisiä pyöreitä alustoja. Jokainen lapsi sai ottaa itselleen pöydältä mehiläiskortin." Muutuimme " leikin ajaksi mehiläisiksi.Toinen pareista ohjelmoi parinsa kulkemaan alustoja pitkin valitsemansa kukan luokse ja takaisin mehiläispesään.Jokainen askel ja käännös tehtiin paria ohjaamalla.Myös peruuttamalla sai kulkea, muttei sivuttain.

Leikin jälkeen jakauduttiin kahteen eri ryhmään. Toiset jatkoivat mehiläisteemalla ja toiset siirtyivät taianomaisten Quiver- värityskuvien pariin. Ohjelmoitavat Bee-botit eli mehiäislelurobotit odottivat jo matolla.Matto oli läpinäkyvä ja lapset saivat laittaa taskuihin kuvia mm. kirjaimia, numeroita, eläinten ja kasvien kuvia. Seuraavaksi käytiin läpi ohjelmointiohjeet, jotka löytyvät Tevellan sivuilta . Toinen pareista pyysi pariaan ohjelmoimaan Bee-botin siten, että se menisi tämän valitsemaan ruutuun.Aluksi harjoiteltiin vain suoraan kulkemista, mutta pikkuhiljaa lapset pystyivät menemään ajattelussaan yhä pidemmälle ja huomioimaan ohjelmoinnissa käännöksiä ja useita peräkkäisiä käskyjä. Tästä linkistä löydät lyhyen videon, kuinka lapset ohjelmoivat Bee-botin menemään numeroon neljä.

Jos Bee-bot ei tullutkaan aina oikeaan ruutuun, yhdessä pohdittiin jäikö jokin vaihe tekemättä. Välillä piti muistaa tyhjentää Bee-botin muisti. Paluuta lapset vaikeuttivat laittamalla Bee-botille matolle myös esteitä.Lapset keksivät myös tehdä Bee-boteilla erilaisia paritansseja ja tietenkin oli kokeiltava vielä kilpa-ajot ja josko Bee-botit olisivat vielä pussanneetkin , kun ne ohjelmoi törmäämään.Osa lapsista keksi leikkiä niillä myös hippaa siten, että toinen Bee-bot ajoi takaa toista. Lopuksi lapset siirtyivät ohjelmoimaan Bee-botteja tabletilla. Kirjaston väki oli ladannut Apple Storesta ilmaisen Bee-bot appsin kahdeksalle iPadille, joten kaikki saivat opiskella omalla tabletilla. Sovellus tarjosi ensimmäistä kertaa kaksi muuta tapaa käyttää Bee-botteja kuin vain päästä kukkaan nimittäin ajaa lampaita tarhaan ja saada kana munimaan munan. Nämä kaksi vaihtoehtoa löytyy painamalla valikkoa Farmi. 


Alkeisohjelmointi kehittää ajatteluntaitoja, ongelmaratkaisutaitoja sekä vuorovaikutus- ja yhteistyötaitoja. Alla olevista linkeistä voit katsoa lyhyen videon Bee-botin " ohjelmoinnista " tabletillaTevellalta saa valmiita Bee bot-tuokioiden ICT-työkortteja  pdf-tiedostoina täältä.

Updated: Terhi
Creative Commons -lisenssi
ICT esiopetuksessa, jonka tekijä on Terhi Kuoppala, on lisensoitu Creative Commons Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia 4.0 Kansainvälinen -lisenssillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.