Keto Espoo

Keto Espoo

tiistai 8. maaliskuuta 2016

Apua ja neuvoja ict-assistentiltamme

Tietotekniikka on tunkeutunut joka paikkaan. Jo yli 30v takaperin laivan sumutorvi - siis se kovaääninen törähtelijä - oli varustettu pienellä mikroprosessorilla. Se ohjasi torvea töräyttämään haluttu ääni. Niitähän on merenkulussa erilaisia.Nykyään on saatavana jopa jääkaappeja, jotka ovat kiinni netissä. Onneksi me voimme sentään vielä tehdä osin valintoja, minkälaisia koneita kytkemme tuohon kaikentietävään ja -kattavaan Internetiin.

Vaan eipä siltikään asiat aina suju edes helposti, saati näppärästi. Konekauppiaat ja ohjelmistomenninkäiset (lue: koodaajat) suoltavat koko ajan uutta entistä hienompaa ja monimutkaisempaa kapinetta luottaen siihen, että kaikki osaavat niitä käyttää etu- ja takaperin. Ikään kuin olisi saatu äidinmaidossa valmiiksi tarvittavat tiedot ja loput on helppo opiskella nopeasti. Kuin polkupyörällä ajaminen; Kerran opittu - aina osataan.

Esiopetukseen on hankittu uutta ja hienoa tietotekniikkaa. Ymmärrän, ettei omassa työssään moniammatillinen ja osaava varhaiskasvattaja voi aina olla tämäkin asian virtuoosi. Opettelu sinänsä on kuitenkin helpohkoa; On vain ”istuttava koneen ääreen” ja tutkittava eri näyttöjä ja nappuloita. Mitään ei tällä tavalla saa rikki, eikä mitään peruuttamatonta saa aikaiseksi. Solmuun koneen toki saa, mutta solmun saa avattua.

Ja nyt päästäänkin itse asiaan; Tiedän, ettei ns. kentällä aika tahdo riittää opetteluun ja koneen tutkimiseen. Eikä siihenkään, miten tuon tai tämän solmun saa selvitetyksi. Kaikkien on silti muistettava, että nämä uudet ”tabletit ja kosketusnäytöt” ovat tulleet ja ovat osa päivän työtä. Ne ovat uusia työkaluja arkiseen aherrukseen. Ja niiden käyttö olisi osattava. On tietenkin ihan selvää, että ”arkisen käyttäjän” ei tarvitse olla kaiken osaava virtuoosi, mutta ainahan helpottaa, mitä enemmän osaa.

Mutta entäs sitten kun… No, ”…on kutsuttava Batman apuun”, oli tunnuslause jännittävässä tv-sarjassa. Ihan Batmania ei ole saatavana, mutta osaavaa apua kuitenkin. Minut on palkattu tähän toimeen!

Toimenkuvaan kuuluu SUVAn varhaiskasvatuksen  monitoiminäyttöjen, tablettien ja niihin liittyvien asioiden tukipalvelu. Siis silloin, kun on sormi suussa tai jokin menee em. solmuun. Peruskäyttö, päivitykset yms. kuuluvat käyttäjälle, mutta toki näitäkin neuvon. Jonkin yksittäisen päiväkodin ns. hallinnon tietokone tai verkko-ongelmat menevät hieman ohi, mutta kyllähän siihenkin otan kantaa käydessäni paikanpäällä.

En tiedä uusien laitteiden hankinnasta, verkkojen rakentamisesta tai matkapuhelimista mitään. Ts. en tiedä vastausta kysymykseen: ”Koska meille tulee…?”
Ja täältä minut tavoittaa - näillä näkymin elokuun alkuun asti:

Timo S.Vaskelainen

ICT-assistentti
timo.vaskelainen@espoo.fi
043-8258986

Voit myös ottaa yhteyttä ratkaisuasiantuntija Sirpa Puumalaiseen  sirpa.puumalainen@espoo.fi  esim. sähköpostit kannattaa laittaa molemmille.

Jos monikosketusnäytöissä on jotakin sellaista vikaa, minkä uskot johtuvan siitä, ettei laite toimi oikein, ota yhteyttä laitetoimittajaan 
https://www.digilux.fi sivuilta täyttämällä ota yhteyttä –lomakkeen https://www.digilux.fi/yhteystiedot/ota-yhteytta/






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.