Keto Espoo

Keto Espoo

perjantai 11. marraskuuta 2016

Alkeisohjelmointia: Opetellaan antamaan ohjeita ja toimimaan niiden mukaan


Aika monessa esiopetusryhmässä on erilaisia muovisia pikkueläimiä, puita, pensaita. Niillä voi leikkiä ohjelmoimista.

Tavoitteet:
·         Oppia ohjaamaan paria toimimaan selkeillä kuvannetuilla ohjeilla
·         Oppia hahmottamaan
·         Oppia tulkitsemaan kuvia ja toimimaan niiden mukaan
·         Oppia nimeämään suuntia
·         Oppia suunnittelemaan omaa toimintaansa
·         Oppia tekemään yhteistyötä
·         Oppia neuvottelutaitoja
·         Oppia kekseliäisyyttä
·         Oppia kokeilemaan
·         Oppia ratkaisemaan ongelmia
·         Oppia ajatteluntaitoja, tekemään johtopäätöksiä ja syy-seuraussuhteita

Tarvikkeet:

·         leveää rullapaperia
·         vesivärit ja sivellin
·         vettä ja vesimuki
·         musta, paksu tussikynä
·         viivoitin
·         sakset
·         liima
·         kuvalehtiä
·         suuntamerkki-kortteja
Ohje:
Jos teillä on käytössänne esim. suomalaisen metsän eläimiä, nimetkää ne ensin. Tehkää yhdessä elämistä mind map seinälle. Ottakaa selvää millaisessa luontoympäristössä ko. eläimet elävät sekä millaista ravintoa ne tarvitsevat. Jaa rullapaperi kolmeen osaan pituussuunnassa. Anna lasten maalata rullapaperin ympärillä istuen paperille maiseman osia. Päättäkää ensin millaisen maiseman olette yhdessä luomassa. Onko se esim. savanni, metsä, viidakko tai jokin muu olemassa olevien muovieläintenne mukaan. Kun työ on valmis ja jokainen on saanut maalata yhden osan, odotetaan työn kuivumista. Kuivuneen työn voi nyt ruuduttaa siten, että kaikki ruudut ovat yhtä suuria neliöitä ja niitä on pituussuunnassa kolme vierekkäin.

Seuraavaksi kuvalehdistä leikataan valittuun elinympäristöön sopivia kuvia, sekä sellaisia kuvia, jotka sopivat käytettävissä olevien muovieläinten ravinnoksi ja liimataan niitä pohjaan kiinni. Vaihtoehtoisesti lapset voivat piirtää ne. Kuvat ovat paikkoja, joissa muovieläimet tulevat käymään. Niiden päälle voi vielä liimata numeron ja arvottaa näin montako pistettä pelaaja saa, jos onnistuu pääsemään tähän paikkaan. Pisteet merkitään tukkimiehen kirjanpidolla pelaajien papereihin. Pelissä opitaan loogista ajattelua ja matematiikkaa sekä eläinten elinympäristöstä että ravintoketjusta.
Anna lasten laittaa esteeksi joihinkin ruutuihin muovisia puita ja pensaita tai vaikkapa oikeita kiviä ja keppejä. Tätä leikkiä leikitään pareittain. Toinen pareista pyytää parin eläintä käymään vaikkapa joella juomassa vettä. Pari havaitsee, että matkan varrella on esteitä ja ratkaisee kuinka ne kierretään. Lapset voivat päättää yhdessä onko jokin ruuduista vaarallinen ja jos siihen joutuu, mitä siitä voisi seurata.

Päästäkseen liikuttamaan leikissä käytettävää muovieläintä hänen on annettava parilleen kuvakortteja oikeassa järjestyksessä esim. nuoli eteenpäin, nuoli oikealle, kaksi nuolta eteenpäin jne. Mikäli hän antaa väärän kortin, jolloin eläin esim. törmää esteeseen, pelaajien osat vaihtuvat ja toinen pelaajista saa jatkaa matkaa ottaen nyt pelikortit pelivälineiksi. Mikäli pelaaja onnistuu siirtämään muovieläimen haluamaansa paikkaan, hän saa siitä pisteitä. Peliä voidaan pelata myös joukkuepelinä: Pari vastaan pari.
Valmiita suuntamerkkejä voit tehdä Wordillä ja nuolikuvioilla


Updated: Terhi
Creative Commons -lisenssi